h

Coronavirus

17 maart 2020

Coronavirus

Aan alle leden van de SP Dronten,

Gezien de ernst van de situatie m.b.t. het Corona virus dit bericht.

We gaan een hele zware tijd tegemoet, die zeker veel van ons zal gaan treffen. Is het niet door de ziekte zelf (direct of in je omgeving), dan is het wel door de gevolgen van de maatregelen die getroffen moeten worden om kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.

Voor ons als lokale SP afdeling en fractie betekent dit ook iets. In praktische zin zal al het overleg dat de gemeenteraad en de afdeling aangaat worden gestaakt tot nader orde, maar in ieder geval tot 6 april. De burgemeester zal de fractievoorzitters op de hoogte houden van de stand van zaken en de maatregelen die onze gemeente treft. De gemeente moet wel bestuurbaar blijven, zeker in deze crisistijd.

Wij doen ook een sterk beroep op al onze leden van onze lokale SP om de maatregelen die het RIVM voorstelt ter harte te nemen. Neem het serieus en houd je goed aan de regels. We beperken op die manier de schade een beetje. Want echt, juist jij kunt het verschil maken voor een kwetsbare medemens door de maatregelen te volgen en de besmetting in te dammen. Geef dit signaal ook door aan mensen in je eigen omgeving. Laat het een sneeuwbal effect zijn.

Dan nog iets. We zien berichten op social media van partijgenoten door het hele land langskomen over het Corona virus, met vaak een koppeling naar het kapitalisme en een sterke mening daarover. We vragen onze lokale leden om dit niet te doen. Dit is geen tijd om een gelijk te willen bewijzen of om meningen te ventileren, maar juist om saamhorig op te trekken. Of je nou politiek links, midden of rechts bent. Corona maakt daar geen onderscheid in. En ja, natuurlijk vinden we er ook iets van dat we nu bijvoorbeeld een enorm beroep gaan doen op onze zorgverleners. De mensen waarop de afgelopen jaren genadeloos marktwerking en bezuinigingen zijn losgelaten. Maar het mopperen daarover gaat de ziekte nu niet indammen en geen levens redden.

Wat kunnen wij doen? Het is volgens ons juist nu een tijd waarin we als socialisten kunnen staan voor onze waarden: solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid. Door dit te laten zien en aan anderen voor te leven. Als je ziek bent of klachten hebt, blijf thuis en beperk daardoor de kans op besmetting van anderen. Als je zelf niet ziek bent, help anderen die dat nodig hebben waar dat kan.

We gaan ons snel bezinnen op een manier om dit ook als afdeling gestructureerd te doen, omdat we een redelijk groot bereik hebben. Maar vooralsnog kunnen we het in elk geval doen door even goed op elkaar te letten en goed in contact te blijven via digitale middelen. 

Heb je zelf ideeën over initiatieven die we zouden kunnen nemen, laat het vooral weten aan Anneke of Peter. We zullen zo snel als het kan de ideeën inventariseren en hier praktische uitvoering aan proberen te geven.

Dit gaat wel even duren allemaal. En de nasleep zal ook ongekend zijn. We hebben elkaar hard nodig nu.

Anneke popa (afdelingsvoorzitter)
Peter Duvekot (fractievoorzitter)

Reactie toevoegen

U bent hier