h

Algemene beschouwing SP m.b.t. de Programmabegroting 2016

29 januari 2016

Algemene beschouwing SP m.b.t. de Programmabegroting 2016

Voor wie schrijven we dit? Tijdens de algemene beschouwingen bij de kadernota kwam aan de orde voor wie we dit eigenlijk doen. Vrij vertaalt wie luistert hier nu naar en wie zou er geïnteresseerd zijn in dit fenomeen “algemene beschouwingen”.

Wat de SP betreft zijn algemene beschouwingen niets meer en minder dan een korte blik in de keuken van een partij. Hoe wordt er gedacht over allerlei zaken. Dit is vooral bedoeld voor de politiek geïnteresseerden, de burgers, de collega raadsleden, collegeleden en ambtelijke organisatie. Niet met de pretentie dat wat wij vinden ook moet geschieden (zou wel leuk zijn), maar meer van “zo wordt door ons gedacht”.

De Programmabegroting

Inmiddels weer enkele maanden na de kadernota nu de uitwerking daarvan in de Programmabegroting  2016. Tijdens die algemene beschouwingen in juli hebben we iets gezegd over onze positie in de raad, dat die marginaal is, maar vooral dat wij ons daar prima in kunnen vinden. Wij respecteren de keus van de burger volledig.

Toen konden wij niet weten dat  t.a.v. de arbeidsmarktregio het college in de steek zou worden gelaten door twee van haar steunende partijen zijnde het CDA en de VVD.

Of belicht van andere zijde, dat Leefbaar zich los zou weken van de twee andere collegepartijen. En hoe je het ook draait of keert ineens zat de SP op een positie dat de marge oversteeg.

Onze kernwaarden

De SP heeft in haar vaandel staan een socialistische partij te zijn. Socialisme in de zin van een sterk overheidsingrijpen om sociale en maatschappelijke problemen op te lossen en dan vooral problemen die ontstaan zijn door een oneerlijke verhouding tussen arm en rijk. Daarom zijn binnen de SP gelijkwaardigheid, menswaardigheid en solidariteit de kernwaarden waar het om gaat. Daarom toen gekozen voor de mensen met de langste afstand tot de arbeidsmarkt, de WSW-er, de bijstandsgerechtigden.

In de vorige algemene beschouwing van de SP stelden we:

“Daarenboven heeft dit college de ruimhartige benadering van de sociaal zwakkeren getracht voort te zetten met de minder beschikbaar gestelde middelen in vergelijking met voorgaande jaren. Tot nu toe met succes.

Denk daarbij aan het armoedebeleid w.o. de voedselbank (inclusief de Dronter pas (heet nu Brede pas)  en een collectieve ziektekostenverzekering), de drie transities, enz.”

Natuurlijk is de waan van de dag leidend in de keus die gemaakt wordt. Nu gaat het economisch iets beter in Nederland. We zijn gegroeid van de zesde naar de vierde plaats qua positie als rijkste landen ter wereld. Stel je eens voor op drie na de rijkste ter wereld.

Hoe bedenk je dan zoiets als bezuinigen op de zorg, zoals het landelijk beleid ons voorschrijft. (1,2 miljard).

En wat siert het Dronten en haar politiek dat wij hebben besloten om dit op zich rigide beleid zeer ruimhartig te benaderen.

Naast genoemde punten waar Dronten trots op mag zijn kan ook het asielbeleid daar aan toegevoegd worden. En terecht. De bijna grootste gemeente van Nederland, wat het grondoppervlak betreft, is bereid om mensen op te vangen en verder te helpen.

De begroting voor 2016 en de daarop volgende meerjarenbegrotingen zijn sluitend. Complimenten daarvoor. Het wordt allemaal nog mooier als straks bij de slotrapportage de cijfers van de septembercirculaire zijn verwerkt. Dronten is een rijke gemeente.

Wij gaan niet stapvoets door de begroting, ook niet hoofdstuksgewijs. In zijn algemeen een prima stuk met mooie perspectieven. De kadernota is op correcte wijze verwerkt.  Als we mogelijkheden hebben als gemeenteraad om de onverantwoorde bezuinigingen terug te draaien op de WMO, de Jeugdzorg en de Participatiewet dan zal de SP daar graag bij aansluiten. Met twee zetels in de raad hier leading in zijn is niet zinvol. Wij zijn benieuwd naar de andere partijen hoe daar over gedacht wordt.

Asbest

Foto: Fred Bervoets

Een bedrijfspand in Spelwijk, Swifterbant. Foto: Fred Bervoets

Dit had het slot moeten zijn van mijn korte betoog. Echter enkele dagen na het opstellen van deze concept tekst werden we geconfronteerd met de asbestvervuiling in De Spelwijk.

Nadere bestudering leverde op dat het zou kunnen gaan om een tijdbom. Mochten zich calamiteiten voordoen op gebied van veiligheid of volksgezondheid dan zijn de rapen gaar.

Dan volstaat het plaatsen van een hek niet. Dan kan Dronten wel eens onder de streep eindigen op financieel gebied. Eerst onderzoek en dan snel verwijderen is ons motto. Maar daar moet wel geld voor beschikbaar gesteld worden.

Reactie toevoegen

U bent hier