h

Affaire Berghorst

14 oktober 2020

Affaire Berghorst

Op 25 juni worden er vanuit de gemeenteraad regels opgesteld voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Bij het vaststellen daarvan riep het CDA het college van B en W op om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten snel te verbeteren.  

In juli maakt Omroep Flevoland bekend dat Brenda Berghorst illegaal arbeidsmigranten op haar bedrijf heeft gehuisvest. Zij had haar werknemers in caravans ondergebracht in gestalde caravans in een boerenschuur.
Ook was zij in alle hectiek “vergeten” om haar nevenfunctie, mede-eigenaar van een uitzendbureau voor arbeidsmigranten, te melden.  

De SP heeft samen met PvdA en Groen Links een spoeddebat aangevraagd omdat er vanuit de Raad geen informatie kwam. Dit spoeddebat werd tijdens de raadsvergadering van 17 september 2020 gehouden.
Mevrouw Berghorst kwam met een uiterst summiere en twijfelachtige verklaring. Aan het eind was de conclusie dat “we ervan geleerd hebben”. Daar ging de SP niet mee akkoord en vroeg een schorsing aan.
In deze schorsing is overlegd met de andere fracties. Wij wilden het allerlaatste middel inzetten: een motie van afkeuring. Alle andere fracties gingen hierin mee, zelfs het CDA en Brenda Berhorst zelf die ook voor de motie stemde die haar handelen afkeurt.  

En nu? Meer middelen hebben wij niet. Het is zeer onbevredigend en afkeurenswaardig dat een raadslid na deze escapades blijft zitten. Het CDA en mevrouw Berghorst vinden een mager excuusje blijkbaar genoeg en gaan over tot de orde van de dag.
Dit is slecht voor het aanzien van het CDA, voor het aanzien van de Raad en voor de politiek in zijn geheel.  Een politicus staat boven de wet en regels die hij/zij zelf vaststelt.

Wij zijn blij met het besluit van mevrouw Berghorst om toch uit de Raad te stappen. Beter laat dan nooit... 

Reactie toevoegen

U bent hier