h

Kinderbadje verhit de gemoederen

30 juli 2019

Kinderbadje verhit de gemoederen

Foto: Fred Bervoets

Het aantal tropische dagen in Nederland is gemiddeld nog steeds op twee handen te tellen. Tijdens de hitte records van de afgelopen tijd gingen veel mensen en dus ook kinderen op zoek naar verkoeling. Bewoners van de Gaffelstraat in Dronten plaatsten op een grasveldje in de straat een kinderbadje, waarbij zij er zelf via de buurtapp voor zorgden dat er toezicht aanwezig was, het water schoon en het bad ‘s avonds werd afgedekt. Het kwam de saamhorigheid van de buurt allemaal ten goede. 

Aan die gezelligheid en waterpret kwam abrupt een einde toen er een brief van de gemeente in de bus viel. In die brief werden de bewoners er op gewezen dat een kinderbadje op openbaar terrein, zonder een daarvoor verleende vergunning, in strijd is met de Algemene Plaatselijke Verordening, kortweg APV. 

Verleden jaar speelde iets dergelijk ook in Deventer, daar moesten de bewoners van een straat een door hun geplaatst en aanzienlijk groter kinderbad op last van de gemeente verwijderen. Het gebruikte argument daar was dat de gemeente bang was voor lekkage en de mogelijkheid dat er dien te gevolge schade zou kunnen ontstaan aan de huizen. Uit protest tegen dat besluit plaatsten veel buurtbewoners daar toen een kinderbadje voor hun deur. Op het illegaal plaatsen van kinderbadjes of trampolines in de openbare ruimte wordt in die gemeente sindsdien extra toezicht gepleegd. 

In het Belgische Sint-Niklaas pakken ze dat geheel anders aan daar werden enkele straten gepromoveerd tot speelstraat waar verkeer niet welkom was en er volop kinderbadjes waren geplaatst voor de jeugd aldaar. En in de Filipijnse hoofdstad Manilla werden er bij temperaturen boven de 30 graden door de gemeente zelf zwembaden op straat geplaatst. 

Ondanks druk vanuit de plaatselijke Drontense politiek houdt de gemeente vooralsnog voet bij stuk, de wet is nu eenmaal de wet, zo wordt verteld. 

Het is duidelijk dat gemeenten en overheden nog veel kunnen leren van Manilla en Sint-Niklaas en burgerinitiatieven zoals die van de bewoners in de Gaffelstraat wellicht op een of andere manier in elk geval gedurende uitzonderlijke omstandigheden kunnen worden toegestaan.

Na te zijn benaderd door een van de buurtbewoners heeft SP raadslid Frans Rietveld direct actie ondernomen richting gemeente door hierover vragen te stellen. Een week nadien zijn die vragen aan de gemeente Dronten nog onbeantwoord gebleven.

Update 31 juli 2019

Wethouder Roelof Siepel heeft met buurtbewoners in het stadhuis een gesprek gevoerd en daarop een bezoek gebracht aan de buurt. Afgesproken is dat de buurtbewoners op zoek gaan naar een alternatief voor de kinderen, zoals een waterbaantje of iets van een speeltoestel waarbij kinderen toch met water kunnen spelen.

Foto: Kinderbadje op straat in Elburg © Fred Bervoets

Bronnen: AD | De Stentor | NOS

Reactie toevoegen

U bent hier