h

Vuurwerk lust of last?

7 mei 2017

Vuurwerk lust of last?

Foto: FreeImages

Je bent voor of tegen, een middenweg bestaat niet. Ieder jaar in december zijn er mensen die blij zijn dat ze weer vuurwerk kunnen afsteken en ieder jaar in januari zijn er mensen die blij zijn dat de herrie weer voorbij is. 

De SP ontvangt van veel mensen klachten over het vuurwerk. De voornaamste klacht is dat men zich niet houdt aan de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken. Als iedereen zich aan de regels zou houden, dan zouden veel mensen niet veel meer tegen vuurwerk hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan mensen die afhankelijk zijn van een hulphond; deze dieren kunnen in deze periode niet naar behoren functioneren en dus hebben de mensen die van hen afhankelijk zijn een enorm probleem.

Vandaar dat de SP een motie heeft ingediend om te komen tot een situatie die voor iedereen acceptabel is.  

Hierbij de motie van de SP en de brief van drs. P. Breukel, dierenarts te Dronten. 

Onderwerp:    VUURWERKOVERLAST
MOTIE VREEMD AAN DE ORDE VAN DE DAG.

De raad van de gemeente Dronten, in vergadering bijeen op 1 juni  2017
Behandelende:  De vuurwerkoverlast tijdens de periode van de jaarwisseling in de gemeente Dronten.

Van oordeel zijnde dat het afsteken vuurwerk tijdens de jaarwisseling de inwoners van de gemeente Dronten (en de dieren) nog steeds veel overlast bezorgt .

Verzoekt het college in oktober 2017 te komen  een plan van aanpak waardoor de vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling duidelijk word verminderd. Het college zou hierbij kunnen denken aan vuurwerkvrije gebieden, handhaving aanpassen, periodes aanpassen, enz.

En gaat over tot de orde van de dag.

Ondertekening:

Jan den Boer
SP fractie

Hier onder leest u de brief van Piet Breukel, dierenarts te Dronten, welk aan Jan den Boer van de SP fractie is verzonden.

Dronten 15 januari 2017

Geachte heer den Boer,

Mij is ter ore gekomen dat er al een aantal maal gesproken is in de gemeenteraad over het afsteken van vuurwerk binnen de gemeente Dronten. Steeds meer gemeenten in Nederland beperken dat recht en zorgen voor een centraal afgestoken vuurwerk of zorgen voor vuurwerkvrije zones.

Naast de veel gehoorde bezwaren tegen het massaal afsteken van vuurwerk; het kost veel geld, mensen raken gewond, het is slecht voor het milieu, het afsteken binnen de toegestane tijdspanne is moeilijk te handhaven, wil ik uw aandacht vragen voor een probleem waar ik in mijn beroep als dierenarts, maar ook als hondenbezitter mee te maken heb. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk en die angst kan dramatisch zijn. Dieren hoeven niet eens rechtstreeks contact gehad te hebben met vuurwerk, om een angst te ontwikkelen. Die angst kan bij dieren leiden tot allerlei problemen: honden en katten vluchten weg en gaan zwerven, honden durven soms weken niet normaal naar buiten, tot zelfs lichamelijke klachten tgv de stress aan toe.

Wij verkopen elk jaar in december honderden doses psychofarmaca, aan honden- en katteneigenaren, om de angst op zijn minst gedurende 2 dagen wat te onderdrukken. Helaas werkt het middel niet bij alle dieren even goed en kan het bij langdurig gebruik nierschade geven.

Zou de consument de discipline hebben om het vuur werk alleen in de daarvoor toegestane periode af te steken, dan was het probleem te overzien, Dat zou betekenen één moeilijke dag per jaar, éénmalig je plas ophouden voor een aantal uur, eventueel één dag een potentieel schadelijk middel slikken om je angst te onderdrukken en de rest van het jaar geen last hebben. Nu begint het in de loop van december al en gaat zeker door tot in de eerste week van januari.

Daarom vraag ik u om in de gemeenteraad te proberen te bereiken dat er in Dronten een verbod komt op het afsteken van vuurwerk.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Piet Breukel, dierenarts te Dronten

Foto: FreeImages

Reactie toevoegen

U bent hier