h

Niet stemmen = Rutte steunen

7 maart 2017

Niet stemmen = Rutte steunen

Foto: Fred Bervoets

In de media wordt de laatste tijd gesproken over de boze witte man. Wij weten zeker dat er veel meer mensen boos zijn, niet alleen de witte man.

Boos over te weinig huurwoningen, boos over de te hoge zorgkosten, boos over het iedere maand weer niet uitkomen met het geld, boos over het verplicht werken met een uitkering, boos op de banken, boos op de politie, boos op de gemeente, boos op den Haag, boos op de … politiek.

Is die boosheid terecht? De SP weet wat er leeft bij de mensen. Wij zien wat er in de praktijk gebeurt: vrachtwagenchauffeurs die werkloos op de bank zitten, omdat chauffeurs uit Oost-Europa hier rijden voor ruim 300 euro per maand.

Een moeder met drie kinderen die op straat komt te staan, omdat er geen huis beschikbaar is.

Jongeren die geen vaste baan krijgen en daardoor geen toekomstplannen kunnen maken.

Kwetsbare ouderen die te weinig ondersteuning thuis krijgen.

Iedere maand houd je een stukje maand over in plaats van geld en dus schulden waar je niet meer uitkomt.

De rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer.

Voor al deze mensen staat de SP vooraan op de barricaden: denk aan de actie met FNV tegen het jeugdloon; dit resulteerde in verlagen van de leeftijd van 23 naar 21. Maar wij gaan door om het jeugdloon eruit te krijgen: vanaf 18 jaar gewoon het minimumloon. Jongeren krijgen toch ook geen korting bij het betalen van huur, zorgkosten, voeding en kleding? Precies, en daarom hebben ze ook recht op een volledig loon.

Of de problemen in de zorg: dankzij de marktwerking in de zorg kunnen één miljoen mensen hun zorgpremie niet meer betalen en hebben mensen geen toegang meer tot specialistische zorg. De SP is vorig jaar de beweging gestart voor het Nationaal Zorgfonds. Weg met de marktwerking in de zorg. Weg met het eigen risico en de zorgverzekeraars.

Zorg is geen commercieel product waar je winst op mag maken.

Ook na de verkiezingen staan wij pal voor de mensen, omdat wij zien en horen hoe de mensen moeten knokken om het hoofd boven water te houden. Daarom is de SP voor een eerlijke samenleving waar iedereen kan bouwen aan een toekomst voor zichzelf en hun kinderen.

En daarom zijn wij voor:

  • Invoering van een Nationaal ZorgFonds,  schaffen we het eigen risico af en zorgen we voor voldoende zorgpersoneel.
  • Komt er een Investeringsplan voor Nederland. Verhogen we het minimumloon, de AOW-uitkering en het sociaal minimum met 10 procent. En verlagen we de AOW-leeftijd naar 65 jaar.
  • Laten we multinationals voortaan gewoon belasting betalen, voeren we een extra belasting in voor miljonairs en gaan de lasten voor mensen met een middeninkomen en lager inkomen omlaag.
  • Komt er een nationale volksbank, waar uw spaargeld altijd veilig is en bonussen en woekerwinsten niet voorkomen. En komt er ook een nationale investeringsbank voor het midden- en kleinbedrijf.
  • Verlagen we de huren, gaan we meer betaalbare huurwoningen bouwen en krijgen huurders meer te zeggen over hun woning en over hun buurt.
  • Maken we de klassen kleiner, elke jongere kan een vak leren en iedere student kan rekenen op een studiebeurs.
  • Leven we niet langs elkaar heen, maar gaan we samen leven. Op school, in de buurt en op het werk. En worden mensen niet beoordeeld op hun afkomst, maar op wat ze doen.
  • Investeren we in een duurzame economie en in het midden- en kleinbedrijf (mkb), met een economie die meer recht doet aan mens en milieu. En verlagen we de gaswinning in Groningen tot een veilige 12 miljard kubieke meter.
  • Zorgen we voor betere opvang van vluchtelingen in de regio, in Europa en in ons land, integreren we nieuwkomers en reguleren we de komst van arbeidsmigranten.
  • Schaffen we de huidige Europese Commissie af en houden we een referendum over een afgeslankte EU. En gaat ons land niet meer aan oorlogen meedoen, zoals nu in het Midden-Oosten.

Gaat u uit boosheid niet stemmen dan geeft u Rutte nog vier jaar erbij. U kunt dan beter blanco stemmen, of nog beter: SP!

Wij knokken door, ook na de verkiezingen: met u, voor u! Doet u mee?

Klik HIER voor het uitgebreide verkiezingsprogramma: 

Reactie toevoegen

U bent hier