h

Precarioheffing in Dronten

15 juni 2013

Precarioheffing in Dronten

Begin deze maand werden de inwoners van Dronten op onaangename wijze verrast met een brief van Vitens betreffende de invoering van precario belasting over de waterleidingen.

De gemeente Dronten heeft gemeend om op deze wijze extra inkomsten te moeten genereren. Deze inkomsten zijn hard nodig nu er vanuit het rijk meer en meer taken worden afgeschoven naar de gemeentes, zonder daarbij het bijhorende budget te leveren.

water wordt duurder

Waar andere politieke partijen, waaronder GroenLinks, deze maatregel ondersteunen zijn wij van de SP minder blij hiermee.

Ten eerste gaat het om een verouderde belastingsvorm die al op de helling staat. Op 7 december nam de Tweede Kamer al een motie hierover aan van Brigitte Van der Burg (VVD) om precariobelasting op waterleidingen af te schaffen. Zelfs de VVD was van mening dat een heffing op de eerste levensbehoeftes ongepast was.
Helaas heeft PvdA Minister Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijkrelaties (BZK) nog steeds geen wetsvoorstel tot afschaffing van precario van nutsbedrijven naar de Tweede Kamer gestuurd.

Helaas is deze motie nog steeds niet tot wet geworden en kan onze gemeenteraad deze heffing, met terugwerkende kracht, bij Vitens neerleggen. Dat Vitens deze rekening vervolgens bij de afnemers neerlegt lijkt ons een logisch gevolg.
Het resultaat is dat dit gewoonweg leidt tot een extra lastenverzwaring voor de burgers.
Een lastenverzwaring die nog extra wordt verhoogd door de bijkomende administratiekosten voor Vitens en de btw over de heffing.

Verwijder je waterleiding?

Daarnaast levert deze heffing voor de lagere inkomens een onevenredige verhoging van de maandelijkse lasten. Daar telt deze namelijk zwaarder door.
Het is ook niet mogelijk om deze heffing te ontlopen, immers iedereen is van water afhankelijk.

Liever hadden we dan ook gezien, als je dan echt extra geld nodig hebt, dat er was gekozen voor een extra verhoging van de OZB belasting, iets waar deze gemeente in de afgelopen jaren geen enkele moeite mee heeft gehad.
Deze was in elk geval op een eerlijkere wijze verdeeld geweest en was er geen sprake geweest van extra kosten door de btw en de administratiekosten.

http://www.vitens.nl/overvitens/organisatie/nieuws/Paginas/Kraanwater-Dr...

http://www.destentor.nl/regio/dronten/heffing-vitens-leidt-tot-verwarrin...

http://www.oasen.nl/direct-regelen/Paginas/Afschaffing-precario-op-water...

U bent hier