h

Buurten in Biddinghuizen - Deel 2

9 november 2010

Buurten in Biddinghuizen - Deel 2

Na lang wachten zijn vorig jaar de meeste huurwoningen in Biddinghuizen gerenoveerd. De aanblik van de buurten is enorm opgeknapt. Met feestjes en prachtige verhalen in de pers heeft Oost Flevoland woondiensten de renovatie als een groot succes gevierd. Zelfs toenmalig minister Vogelaar kwam om het feestje mee te vieren. Maar de SP heeft van de huurders van OFW minder positieve signalen ontvangen. Achter de voordeur blijken er nog allerlei problemen te bestaan. Met een buurtonderzoek in Oud Biddinghuizen wil de SP aantonen hoe groot de problemen zijn onder de huurders van OFW.

Uit het buurtonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de huurders van gerenoveerde woningen nog problemen heeft. Bijvoorbeeld: geen of te weinig vergoeding voor renovatieschade, inbraakgevoeligheid, tocht bij ramen en deuren en onnodige overlast tijdens het renoveren. Vooral ouderen hadden problemen met renoveren vlak voor de winter. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die op hun sterfbed lagen terwijl de bouwvakkers in hun huis bezig waren. Of ouderen die tijdens de renovatie maandenlang bij familie moesten logeren (zonder huurcompensatie). Zoveel klachten bijna een jaar na de renovatie, dat duidt op structurele problemen bij de woningcorporatie OFW zelf.

De SP heeft een apart buurtonderzoek gedaan in de Lucernehof. Een wijk in Biddinghuizen die door OFW al bijna 10 jaar aan het lijntje wordt gehouden met vage renovatieplannen. De bewoners hebben zelfs een actiecomité opgericht om OFW in beweging te krijgen. De resultaten van dit onderzoek waren ronduit schokkend. Er was nauwelijks een huurder te vinden die wel tevreden was over de staat van onderhoud van de huurwoning en de manier waarop OFW dit aanpakt. De meeste bewoners van de Lucernehof vinden het onderhoud van hun woning slecht tot erbarmelijk. Ze hebben problemen met tocht, vocht, schimmel, schilderwerk enzovoorts, enzovoorts. Kinderen slapen op zolderkamers waar ze door tochtgaten zo naar buiten kijken. De slaapkamers zijn zo slecht geïsoleerd dat bewoners de hele nacht moeten doorstoken, waardoor energielasten oplopen tot €360,-- per maand. Terwijl ze op de Lucernehof evenveel huur betalen als voor gerenoveerde woningen. Kortom: de toezeggingen over renovatie in het derde kwartaal van 2011 zijn te vaag. En de huidige staat van onderhoud van de woningen op de Lucernehof staat in geen enkele verhouding tot de hoge huurprijs.

Op zaterdag 27 november zal de SP het laatste deel van het buurtonderzoek uitvoeren, deze keer van de Klaversingel tot de Akkerhof. Om aandacht te krijgen voor de problemen met huurwoningen wordt ook de lokale pers en een lid van de SP-fractie in de Tweede Kamer uitgenodigd. Van de bevindingen uit het onderzoek wordt een rapport opgesteld. Daar blijft het zeker niet bij, want in Swifterbant en Dronten zullen dezelfde problemen spelen met huurwoningen van OFW. Ook kunnen dergelijke problemen niet zo lang blijven bestaan als inspraak en participatie van bewoners goed werkt. De SP zal daarom in dialoog met OFW aandringen op structurele oplossingen. Indien nodig zal de SP door actie met bewoners druk zetten op OFW. De SP wil dat OFW bestaande problemen met de renovatie oplost, en ervoor zorgt dat deze bij toekomstige renovaties worden voorkomen. Ook moet er echte duidelijkheid komen over de renovatie van de Lucernehof, anders moet de huurprijs worden verlaagd tot een niveau die past bij de kwaliteit van deze woningen. Door overleg of actie zal de SP OFW eraan herinneren wat het betekent om een sociale verhuurder te zijn!

SP Dronten

U bent hier