h

Verdonk, weer een voorbeeld van de sorry-democratie

15 december 2005

Verdonk, weer een voorbeeld van de sorry-democratie

Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) heeft in een spoeddebat over de Congo-zaak erkend dat zij de Tweede Kamer 'onjuist en feitelijk onvolledig' heeft geïnformeerd. Een motie van afkeuring van oa de SP tegen Verdonk behaalde geen meerderheid.Verdonk betuigde spijt over de gang van zaken en gaat over tot de orde van de dag

Sorry

Coalitiepartij D66 had de minister gevraagd 'ruiterlijk' te erkennen dat fouten zijn gemaakt. Kamerlid Ursie Lambrechts (D66) reageerde tevreden op de spijtbetuiging van Verdonk. Ook het CDA nam genoemen met de uitleg van de minister. Regeringspartij VVD en de LPF hebben de minister vanaf het begin gesteund.

'Nimmer'

Op Kamervragen of de Immigratiedienst IND gegevens van asielzoekers heeft doorgegeven aan de autoriteiten van Congo had Verdonk eerder geantwoord dat dit 'nimmer' is gebeurd. Woensdagavond zei ze dat ze dit woord niet had moeten gebruiken, omdat 'menselijke fouten in alle organisaties voorkomen'.

Kruisje

De commissie-Havermans concludeerde vrijdag dat Nederland nooit inhoudelijke informatie over asielzoekers heeft doorgespeeld. Wel is op officiële formulieren van de regering abusievelijk aangekruist dat iemand asiel had aangevraagd. 'Die informatie, maar ook niet meer dan dat, is verschaft aan Congo.' Volgens Verdonk was de IND hiervan niet op de hoogte, en daarom had zij dit zelf eerder ook ontkend.

SP Justitie-woordvoerder Jan de Wit: “Deze minister heeft meermaals en met grote stelligheid gezegd, dat er nooit aan de Congolese autoriteiten of aan welk land van herkomst dan ook wordt gemeld, dat een persoon die door Nederland wordt uitgezet, een ex-asielzoeker is. Deze minister heeft gezegd, meermaals en met grote stelligheid, dat er geen enkele informatie uit het asieldossier, in welke vorm dan ook, wordt doorgegeven aan het land van herkomst. Uit het rapport van de Commissie Havermans en uit het interne onderzoek van de IND hebben wij allen moeten concluderen dat dit níet juist is. De minister heeft de Kamer dus meermaals verkeerd geïnformeerd.”

Deze minister moet dus opstappen !!. kennenlijk vinden de coalitie partijen het niet zo belangrijk dat zij zelf ook verkeerd zijn voorgelicht.

U bent hier