h

D66: crisis bij ja tegen Afghanistan

20 december 2005

D66: crisis bij ja tegen Afghanistan

D66 dreigt uit het kabinet te stappen als de uitzending van Nederlandse militairen naar zuidelijk Afghanistan doorgaat. De ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie negeren vooralsnog de bezwaren van de kleinste regeringspartij.Kamp (VVD) en Bot (CDA) houden vast aan hun voorstel elfhonderd militairen te sturen naar de Afghaanse provincie Uruzgan, ook al komen de Nederlanders daar volgens D66 terecht in een ‘verkapte oorlogssituatie’. Donderdag wil het kabinet de knoop doorhakken, nadat het al enkele malen vergaderd heeft over de kwestie.

Een kabinetscrisis is niet uitgesloten. ‘Wij maken een positief besluit niet mee’, heette het gisteren in D66-kringen. ‘Het is ondenkbaar dat het kabinet zonder onze steun troepen stuurt.’ D66-Kamerlid Bakker: ‘Ons nee blijft nee.’

Het kabinet kwam maandag tijdens een extra vergadering van enkele uren niet tot een beslissing. Niettemin toonden de ministers Kamp en Bot zich na afloop optimistisch. Ook zonder D66 is een Kamermeerderheid, hoe krap ook, mogelijk. Bovendien zou de weifelachtige D66-minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing geen onoverkomelijke obstakels hebben opgeworpen. ‘Elk besluit is mogelijk’, zei hij publiekelijk. Donderdag is ook D66-vice-premier Brinkhorst bij het kabinetsberaad aanwezig. De minister van Economische Zaken was de afgelopen dagen in het buitenland.

Minister Bot wees er maandag op dat het kabinet strikt genomen geen toestemming van het parlement nodig heeft. Volgens de Grondwet berust het ‘oppergezag’ over de krijgsmacht bij de regering. Het is echter een traditie dat de uitzending van troepen door een brede Kamermeerderheid gedragen wordt. Zeker als, zoals in dit geval, de kans op doden aanzienlijk is.

De PvdA, de grootste oppositiepartij, kan voor een meerderheid zorgen, maar voelt daar na de negatieve opstelling van de D66-fractie steeds minder voor.

Doe een oproep aan onderstaande politici en zorg dat deze uitzending niet doorgaat!

D'66: B.Bakker
VVD J. van Baalen
SP: Harry van Bommel
LPF: M. Herben
CU: T. Huizinga
GL: F. Karmi
Lijst Lazrak: A. Lazrak
Lijst Nawijn: H. Nawijn
CDA: H. Ormel
SGP: C. v.d. Staaij
Lijst Wilders: G. Wilders
PvdA: A. Koenders

U bent hier